Стрелби на Графа

2K прочитания

Малко, но от сърце! Това е може би най-точното определение за тазгодишните стрелби с управляеми ракети на изтребителната авиация, проведени като част от Съвместните бойни стрелби по въздушни и надводни цели „Шабла 2020.

Или ако трябва да го кажем по друг начин, ще звучи така: „Тази година с един самолет, догодина с повече“. Причината – в момента е достигната или предстои скоро да се достигне върховата точка на (поредната) криза с поддържането на летателната годност на българските изтребители МиГ-29. Чакат се закъсняващи доставки на критични части и услуги за ремонт и възстановяване на летателната годност на самолетите, да се надяваме, че това ще стане факт през втората половина на годината. Доставките ще се изпълнят по договори по рамковото споразумение с РСК „МиГ“, чрез които ще се подобри положението, поне с малко и за няколко години. Повече информация по този въпрос ще може да прочетете скоро.

И затова сега се работи с това което, има – в случая достатъчно само за четири полета на спарката, борд 12, с отстрели на ракети с топлинна глава за самонасочване Р-60. Те се пускаха по две в залп над морето на полигон Шабла, с излитане от Граф Игнатиево, като продължителността на задачата беше около час. При нощните стрелби на 9 юни имаше забавяне, защото се изчакваше да се оправи лошото време в района на летището, докато в дневния етап времето в сутрешните часове на следващия ден то издържа и се развали чак след завършването на втората задача.

Отстрелите са пускове на ракети с изтекъл срок на съхранение, без да има мишена, за да се провери как сработва двигателя и дали са годни за по-нататъшна употреба (тоест за удължаване на ресурса по години). Две от задачите бяха изпълнени през нощта на 9 юни, а останалите две – през деня на 10 юни, ден за високопоставени гости на морския полигон, включително президента на републиката, Румен Радев, и министъра на отбраната, Красимир Каракачанов.

А иначе, освен летците, герои на събитието бяха оръжейниците на Графа, под вещото ръководство на майор Дилян Неделчев. Нощният етап включваше два екипажа. Първият беше с майор Стефан Гецов, със щурман капитан Кирил Гинев, а втория – капитан Димо Григоров, с щурман капитан Мартин Ветов. Дневния етап беше с участието на най-новите летци на МиГ-29, приучили се миналата година – капитаните Аспарух Пашов и Йордан Тонев, а техни щурмани бяха майор Валентин Терзиев и Димитър Метаксов.

Текст и снимки: Александър Младенов

Свързани теми

Предишна публикация
Флотските спецчасти проведоха парашутна подготовка
Следваща публикация
Първи полети със строеви F-35B на борда на HMS Queen Elizabeth
2K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

МО стартира обществена поръчка за ремонт на Ми-17 и Ми-24

Министерство на отбраната стартира обществена поръчка за сключване на рамково споразумение за ремонт на два вертолета Ми-17 и четири броя Ми-24. Това се вижда от обявлението, публикувано на сайта за обществени поръчки на МО.

Кой какво обещава?

На 25 март 2021 г. бе разпуснато 44-тото Народно събрание. От гледна точка на развитието…

„Бъди войник“ прелетя през Пловдив

На 17 Октомври 2019 г. кампанията „Бъди войник“ стигна и до Пловдив. Освен наземния показ събитието в града се отличаваше със значително участие на Военновъздушните сили. В демонстрациите взеха участие вертолети Ми-24, AS 532 AL Cougar и самолети L-39, МиГ-29 и C-27J Spartan.

Полетя модернизиран гръцки F-16

Дебютният си полет извърши първият модернизиран до стандарта V гръцки изтребител F-16. Това съобщи днес,…

САЩ разработват нова ракета за въздушен бой

САЩ вече две години разработват нова ракета, предназначена за далечен въздушен бой. Това става ясно от документи свързани с бюджета за отбрана на Съединените щати, цитирани от Flightglobal.

Меню